Är det manligt att gråta?

Manlighet handlar inte om vad man väljer för slips, vilka kläder man tar på sig eller om hur man mår. Det handlar om hur man väljer att vara och den man som säger att han aldrig gråter - han ljuger! 

Det är OK att gråta, både av glädje och av sorg, av smärta eller av medlidande. Det kommer inte att göra dig mindre manlig. Tvärtom så ser de allra flesta positivt på att man har kontakt med sina känslor, och det gäller även oss män. 

Konsten att klara av en svår situation

Om någon närstående dör, som jag läste i den här informationsbloggen, så är det givetvis naturligt att man blir ledsen och gråter. Men det är hur man väljer att fortsätta sedan som avgör vad som kommer att hända. Att ta sig igenom en tung och svår livskris kan ibland handla om att våga be om hjälp, att prata med psykolog till exempel. 

Män är de som ska skydda sin familj och det gör att de ofta väljer att stänga dörren om sina känslor. Det är fel väg att gå och kommer troligen bara att skapa mer stress och ångest. Att få ur sig det som trycker en är viktigt. Det får oss att komma vidare i livet. 

Barn kan få oss att gråta av olika skäl

En rejäl spark mot de nedre regionerna är inget ovanligt när det handlar om små barn, men det är oftast inget som får oss män att börja gråta. Det blir snarare ett slags kvävt stön. Däremot så är det desto vanligare att pappor gråter av stolthet och glädje. Som när barnet för första gången säger pappa, eller när man få se hur ens barn tar sina första steg. 

Jag hörde om en man vars son var mycket sjuk när han föddes. När läkaren visade hur alla värden förbättrats och att allt såg bra ut så grät han så han skakade. Både av glädje och av lättnad skulle jag tro. 

Så jo, vi män får visst gråta och det gör oss inte mindre manliga! 

16 Jan 2021